5

2015 påbörjade jag ett modellbygge av Katarinahissen i skala 1:50.   Detta var en ide jag haft sedan 1961.  Då  byggde jag en modell i balsaträ och förlagan var ett vykort.

Skalan blev väl då lite mer på känn,   men jag tror skalan var ca 1:40.  Tyvärr har jag inget foto kvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modellen idag är exakt skalenlig och förebilden är 2015 innan alla skyltar och hisskorgar och maskineri togs bort.  Som underlag har jag originalritningar från 1934 (från Stadsbyggnads-kontoret, Folksam och reklamskyltsritningar från Skyltgruppen och Focus Neon). Jag har även hundratals foton som jag tog på plats redan 2013.   Fotona är från alla platser inkl hissmaskinrum och den yttre balkongen.

Även restaurang Gondolen och blomsteraffären (Jan Bomgren siste ägaren står bakom kassadisken)  är med på modellen.

Stativet är gaslött med specialdragna mässingprofiler och övrig material är plast, trä, papper, stål, glas och sandpapper.  Alla kulörer och all inredning i Rest Gondolen är exakt som det såg ut 2013.  Även Erik Lallerstedts (tidigare ägare av Gondolen, hans dotter Anna har nu tagit över) och Jakob Kroners (barchef) klädsel har jag försökt återskapa.

 

Den riktiga kommande nya hissen bekostas genom ett avtal mellan ägarna Folksam och Stockholms stad.  Följ mig även på Instagram (Katarinahissen) och Facebook (Jan Wirström).

 

Modellen beräknas vara klar i god tid innan invigning av den nya riktiga hissen sker 2019.

I slutet av mars 2019 kommer den att kunna ses på Stadsmuseet vid Slussen.

Gaslödning av

mässingstativet

Klockan visar omväxlande tid resp temperatur var 5:e sekund

Erik Lallerstedt serverar två gäster i Gondolen

Den tidigare ägaren Janne

Bomgren vid kassan

Baren i Gondolen innan taket/  gångbanan lagts på.

Utfräsning av fönster i hisskorgen

Första test av klockan.

Microprocessor Arduino

 Staket ovanpå hiss-

maskinrummet hissmaskinrummet

Lejdare upp till flaggstångstaket

Laserskrurna texter exakt enligt original      ritningen

Hissmotorerna på plats

384 st hål (0,4 mm) ska borras i 32 st stolpar

Jakob Kroner i sin bar.

Provmontering av skyddsstaketet.

Allt mässingmaterial från MATERIAL-butiken. Mycket arbete med att få till rätt vinkel på stol-  parna och borra alla hål, pust!   Sen grumlades ju näten ihop vid airbrushningen av färgen.....

Men jag blev rätt nöjd med slutresultatet.

Flaggstänger och flaggor måste fixas. Sen skenor och korg som ska gå runt skyltarna.  De måste ju kunna servas och rengöras.

Modellen kanske ser ut att vara klar snart.  Men mycket arbete kvarstår. Många små detaljer och slutfinish återstår.   Podium och skyddkåpa i glas måste också tillverkas.  Snart är pengarna slut......

Lejdare upp till maskinrum

Korgen till fönsterputsaren

Gatunivån uppifrån sett.  Till vänster är hiss-entren och till höger McDonalds.  Det ska bli cykelställ, staket, övergångsställe mm. Det kommer upp en bil ur underjorden.....

Helt klar,  3 juli 2018

efter 3 år (700 timmar)!

Nu ska den ställas ut på Stads-museet  (vid Slussen i Stockholm) from (prel) i slutet av mars 2019.  Välkommen dit och se modellen live!   Fri entre.